Olvasni a sorok között - információ az információban, avagy a céginformációban rejlő lehetőségek



Olvasni a sorok között - információ az információban, avagy a céginformációban rejlő lehetőségek

Ahogyan minden területen, a céginformáció használatában is vannak fokozatok, lehetőségek amelyeket vagy ismerünk egy kicsit, vagy felhasználó szinten, vagy profi módon, Ön vajon melyik csoportba tartozik?

Az első lépcsőfok, amikor csak az interneten keresünk rá egy cégre, ott megtaláljuk a címüket, elérhetőségüket, mivel foglakoznak. Sok esetben azt találjuk meg, amit a cég szeretne, hogy tudjunk róla. 

Ha ennél kicsit messzebb szeretnénk menni, akkor az adószáma alapján ingyenesen utána nézhetünk a kötelezően leadott mérleg és eredménykimutatás adatainak, melyet az e-beszamolo.im.gov.hu/ oldalon találhatunk meg. Itt böngészhetünk a pénzügyi adatok között, mely támpontot adhat a cég korábbi éveinek a működéséről. 

A céginformációs szolgáltató társaságoknál előfizethetünk olyan csomagra, ahol általában éves díj ellenében (mely 80-120.000,- Ft körüli összegtől indul) saját magunk kereshetünk rá a cégekre, ahol megtaláljuk az alábbi részletes információkat:
- bejegyzés időpontja (tehát a tény, hogy bejegyzett cégről van szó)
- cégjegyzékszám, adószám, székhely, telephely, fiók telephely adatok
- tevékenységi körök, főtevékenység (itt lehet némi eltérés, mert a céginformációban az ügyvéd által bejegyzett tevékenységeket látjuk, ha később a cég a NAV-nál bővítette tevékenységi körét az itt nem látszik, de attól még érvényes)
- cégjegyzésre jogosult(ak) és személyes adataik
- Jegyzett tőke
- tulajdonos(ok) és személyes adataik
- elektronikus elérhetőség
- pénzügyi modul
- bejegyzett létszám

A sorok mögött olvasni már egy következő szint, amikor a partnerünk korábbi élete is napvilágra kerülhet, mely bepillantást enged a jövőre. 

A kapcsolati háló feltérképezése időigényes de nagyon hasznos munka, amiből nagyon sok minden kiderülhet. A cég vezetése és tulajdonosi köre számtalan olyan érdekeltséghez kapcsolódhat, mely vagy megerősíti vagy ellenkezőleg, elriasztja az embert a közös munka lehetőségétől.

A korábbi nem hatályos adatok mindenképpen irányadóak, ha több cégben érdekelt volt emberünk, amely felszámolás alá került, ha tudjuk, hogy ő a vezető, de a bejegyzett adatokból mégsem ez derül ki, mindenképpen gyanakvásra adhat okot. 

Sok mindent megtudhatunk akkor is, ha még nem állunk kapcsolatban a céggel, de szeretnénk, és nem tudjuk elérni. A cégeknek kötelező az elektronikus elérhetőséget feltüntetniük. Jellemzően egy általános e-mail címet találunk bejegyezve, sok esetben ez is segítség, mert esetleg nincs web-oldala a cégnek, ahol kapcsolatba léphetünk velük. 

Előfordul azonban, hogy a cég vezetőjének az e-mail címe van bejegyezve, ahol közvetlenül léphetünk kapcsolatba a cégjegyzésre jogosulttal, nagyobb esélyt adva annak, hogy megkeresésünk célba ér! 

Olyan eset is előfordul, hogy egy nagy vállalat ügyvezetőjét szeretnénk közvetlenül megkeresni, az elektronikus címnél egy általános e-mail címet találunk, viszont a személy egyéb érdekeltségei között megtaláljuk a közvetlen elérhetőségét. 

Nagyon sok lehetőség rejlik a céginformációban, ez egy kutatási terület, melynek eredményeképpen teljes képet kaphatunk meglévő vagy jövőbeni partnerünkről.

Az előnyök sora végtelen, fő szempontokként kiemelnék kettőt, egy negatív és egy pozitív előnyt. Negatív előny, ha a segítségével előre kiszúrjuk a pénzügyileg megbízhatatlan partnert, pozitív előny pedig, hogy a tények ismeretében személyre szabott ajánlatot adhatunk a cégnek





Megjegyzések